Yoga met 

Kim ter Horst




“Wat  yoga voor mij betekent? Yoga heeft mijn leven gered. Ik weet dat ik niet de 
enige was die verdronk in de verwachtingen, de stress, de haast van de maatschappij. Alles moest zó snel en perfect (dacht ik), tot het me (letterlijk) ziek maakte. In deze periode vond mijn kennismaking met Yin Yoga plaats. Sporten mocht/kon ik niet meer, maar Yin Yoga was wel toegestaan. Zonder dat ik echt wist wat ‘Yin’ inhield, nam ik deel aan mijn eerste Yin Yoga les. En ik vond het een hel. Zo lang stil zitten én in stilte zitten, was enorm confronterend. Het maakte me onrustig, omdat ik ineens de ruimte kreeg om alles te voelen wat ik wilde verdoven/verdringen. Meerdere keren dacht ik, ‘ik ga weg, ik hou het niet meer vol’. Maar iets in mij bleef zitten. Of dat nou mijn schaamte was om op te geven, of een intuïtief weten dat dit mij meer te bieden had, dat doet er eigenlijk niet toe. Ik bleef. Het was pas aan het einde van de les, wanneer ik de weerstand tegen die onrust los liet, dat ik opmerkte dat ik ontspanning begon te voelen. Dat was lang geleden. Het was emotioneel, ontladend en bevrijdend, ondanks dat deze les voor mij alles behalve comfortabel begon. 
‘Als deze practice zó veel weerstand in mij oproept, zou ik het dan juist niet moeten blijven oefenen?’ vroeg ik mij af. 
Ik bleef Yin lessen volgen en ook andere soorten Yoga, die mij steeds meer leerden om vanuit mijn lichaam te leven, in plaats van vanuit mijn hoofd. Soms kwamen er emoties vrij, en soms niet. Soms vond ik diepe ontspanning, die ik zelfs dagen mee kon dragen en soms lukte het niet. Soms lag ik ontspannen dubbelgevouwen in een flexibele houding en de andere dag lukte die zelfde houding me niet. Wél maakte ik elke les stappen. Niet altijd fysiek, maar vooral geestelijk. En zoals lichaam, de geest en de ziel verbonden systemen zijn, merkte ik op, dat hoe meer ik mijn lichaam en geest en ziel in één lijn bracht, hoe meer dit mijn herstel bevorderde. 

Yoga asana (houdingen) oefen je op de mat, maar uiteindelijk neem je Yoga mee de yogaschool uit, als levenswijze. Een hele waardevolle levenswijze."

Inmiddels zijn we velen zonnegroetjes en yoga-teacher trainingen verder, en geef ik nu ook zelf yogalessen! Ik doe niets liever dan de passie voor Yoga en het leven doorgeven. Naast dat ik verschillende Yogalessen in sportscholen geef, en op een glamping, geef ik ook in mijn eigen Yogastudio Yin Yogalessen, op locatie in Roosendaal. Elke dinsdag ochtend geeft ik een Hatha Dinsdag Ochtend-Flow, die je locatie onafhankelijk online kan bijwonen.


Certificaten en opleiding

 2021: Module 5, Raja Yoga school La Borde Blanque
2022: Module 4, Raja Yoga school La Borde Blanque
2023: 200Hr Yogmantra centrum, Bali (CERTIFICAAT)
2023: Mindfulness en meditatie cursus (CERTIFICAAT) 

INIHT

Netherlands

Onze privacyverklaring is van toepassing.